Oud-voorzitter Jaap Bekker overleden

Jaap Bekker.jpg

Names TVVL heeft TVVL-lid Atze Boerstra de in memoriam voor oud-voorzitter Jaap Bekker geschreven:

Op 23 juli is prof. ir. Jacob (Jaap) Bekker overleden na een kort ziektebed. Een bijzonder mens heeft ons verlaten. Een prominent TVVL ere-lid, dat ook, die door de jaren heen zijn sporen meer dan verdiend heeft. Vele jaren werkte hij als hoofd van het Bronswerk Airconditioning Research Center. Vanuit die functie werd hij voorzitter van het Curatorium Cursussen; weer later werd hij (van 1993 tot en met 1997) voorzitter van de TVVL. Met veel enthousiasme heeft hij het voorzitterschap op zich genomen. Hij liet geen kans onbenut om TVVL onder de aandacht van belangrijke partners te brengen. Zijn jaarredes tijdens de jaarvergaderingen waren van een opmerkelijk niveau en werden door velen gewaardeerd.

Zelf heb ik Professor Bekker (zoals mijn leeftijdsgenoten en ik hem altijd bleven noemen) op de TU Delft leren kennen en waarderen. Op voordracht van o.a. TVVL was hij daar van 1988 tot en met 1991 als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Klimaatregeling van de faculteit die toen nog gewoon Werktuigbouwkunde heette. 

Het eerste woord dat me te binnen schiet als ik aan Professor Bekker denk is: enthousiasme! Hij was in die zin echt een mensen-mens: altijd geïnteresseerd in de ander en altijd enthousiast als die ander met passie met iets bezig was (al dan niet gerelateerd aan het vakgebied installatietechniek). Niet voor niks zei hij indertijd geregeld: ‘Het belangrijkste dat ik hier op de TU doe is anderen de liefde voor het vakgebied bijbrengen’. 

Ook bijzonder was zijn internationale insteek. Hij was zelf internationaal actief (zat o.a. vanaf 1989 in het bestuur van REHVA), en bezat een zeker voor die tijd (jaren 80-90) uitgebreid netwerk dat zich uitstrekte tot ver over onze landsgrenzen. Zo heb ik zelf, met dank aan een mooie brief van Professor Bekker aan ene Professor Fanger, een paar maanden in Denemarken onderzoek kunnen doen voor ik afstudeerde. Een unieke ervaring die ik voor geen goud had willen missen. 

De laatste keer dat velen van ons Professor Bekker en zijn vrouw Tineke zagen was tijdens het jubileum diner vorig jaar in Aalsmeer. Enthousiast als altijd, trots op wat de TVVL inmiddels bereikt had en honderduit doorvragend over waar iedereen allemaal mee bezig was. Ook ik had het geluk om even bij te kunnen praten. Op het eind van ons gesprek herhaalde de Professor wat hij ook in de Delfste tijd geregeld zei: ‘Zoveel mogelijk leuke dingen doen met leuke mensen, daar gaat het om in je werk en eigenlijk ook in het leven.’ 

En zo is het; niks aan toe te voegen. Rust zacht, Jaap.

dr. ir. Atze Boerstra  

« Terug

Reacties op 'Oud-voorzitter Jaap Bekker overleden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.