In Memoriam Ir. Jan Bosma

IMG_4266.3 Jan Bosma.jpg

Ons bereikte het bericht van het volkomen onverwachte overlijden van Ir. Jan Bosma op 2 juni 2020. We kennen Jan als een jaren lang zeer betrokken vertegenwoordiger van ons bedrijfslid van Warmtetechnisch Adviesbureau J.A. Verhoeven/ Amersfoort en als persoonlijk lid van TVVL. Jan was vele jaren secretaris van de Technische Raad en deed uitgebreid en zeer nauwgezet verslag van de vergaderingen. Hij had daarbij altijd een eigen kijk op de techniek die besproken werd.

Ook na zijn pensionering bleef Jan actief. Hij was één van de ca. 20 vrijwilligers die meehielp de web-based glossery van ca. 12.500 Engelse termen in ons vakgebied (“The REHVA Dictionary”) te vertalen in het Nederlands. Vervolgens werd hij lid van het Nederlandse kwartet (samen met Gerard Draijer, Rob Kouffeld en Pierre Leijendeckers) om alle vertaalde woorden te reviewen op correctheid en de door anderen ‘overgeslagen woorden’ alsnog te vertalen. Een werkelijk ontzettende megaklus. Een klus die overigens met veel plezier door dit 4-tal werd uitgevoerd. Het kon soms 1-2 uur discussie betekenen voordat deze 4 overeenstemming hadden over de correcte vertaling en betekenis van de Engelse term.

Samen met oud TVVL voorzitter Koos Mast en zijn IT afdeling bij Smits van Burgst BV, heeft Jan Bosma de routines, manual en zoekstrategieën voor het online retrieval systeem van de REHVA Dictionary vormgegeven. Vanwege zijn kennis en inzet werd Jan de eerste voorzitter van REHVA’s PET-group (lees: Permanent Editorial Team), in deze groep zijn alle landen binnen REHVA die een vertaling hadden aangeleverd, vertegenwoordigd. Ook binnen PET discussieerde men over de correctheid van vertalingen (ook tussen talen) en vervolmaking van de manual c.q. woorden lijsten (meervoudsvormen; geslacht van woorden etc.).

Voor al dit werk is Jan bij TVVL in 2009 geëerd met de ‘TVVL Onderscheiding’ en door REHVA met het REHVA-fellowship (2013).

TVVL zal Jan zeer missen. Wij wensen Puck en verdere familie heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

« Terug

Reacties op 'In Memoriam Ir. Jan Bosma'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.