Winnaars B.J. Max Prijs 2019 bekend

Winaars B.J. Max Prijs 2019.jpg13-november-2019

 TVVL reikte tijdens de TVVL Techniekdag op woensdag 13 november de B.J. Max Prijs uit aan 2 personen die een studie of onderzoek hebben gepubliceerd op een voor alle geïnteresseerden toegankelijke wijze. Sinds vorig jaar reikt de jury naast de B.J. Max Prijs aan een bewezen expert, ook de B.J. Max Prijs uit aan een jong talent. Dit jaar ging de onderscheiding in de categorie bewezen expert naar Froukje van Dijken en in de categorie jong talent naar Rick Kramer. Zij ontvingen de onderscheiding uit handen van Laure Itard, voorzitter van de B.J. Max Stichting.

De winnaar van de categorie bewezen expert, Froukje van Dijken, is sinds 2003 bezig met onderzoek op het gebied van binnenmilieu en in het bijzonder in scholen. Na haar cum laude afstuderen bij Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven en Jan Sundell van Danmarks Tekniske Universiteit is zij altijd zeer actief geweest op het gebied van binnenmilieu en gezondheid. Van Dijken publiceerde artikelen in nationale en internationale vakbladen en presenteerde op internationale congressen. Daarnaast speelt mee dat zij met name op veel Nederlandse conferenties voordrachten heeft gegeven op het gebied van het binnenmilieu, adviseur Gezond Binnen bij het Longfonds is geweest en Medisch Milieukundig Adviseur bij de GGD Rotterdam-Rijnmond is. Als specialist in de Building in Use-methoden aanpak heeft zij er voor gezorgd dat in veel scholen nu een gezonder binnenmilieu heerst en het bewustzijn van deze problematiek sterk is gegroeid. Voor haar artikelen en betrokkenheid rondom de kwaliteit van het binnenmilieu in scholen heeft de jury, bestaande uit Rob van Bergen, Philomena Bluyssen, Lisje Schellen en Wim Zeiler, besloten Froukje van Dijken voor te dragen voor de B.J. Max Prijs 2019 in de categorie bewezen expert.

Rick Kramer, winnaar van de categorie jong talent, publiceerde in internationale vakbladen zoals Building and Environment, Journal of Building Engineering, Building Research and Information, Energy and Building, maar ook in TVVL Magazine en Bouwfysica. Hij presenteerde bij internationale congressen zoals de Windsor Conference, Nordic Symposium on Building Physics in Lund en IndoorAir 2016 in Gent. Zijn cum laude promotie onderzoek Clever climate control for culture: energy efficient indoor climate control strategies for museums respecting collection preservation and thermal comfort of visitors onder leiding van Henk Schellen en Bert Blocken werd als beste promotie van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven beoordeeld. Voor zijn artikelen over het binnenklimaat in musea en het spanningsveld tussen personeel, bezoekers en museale collectie, heeft de jury besloten Rick Kramer voor te dragen voor de B.J. Max Prijs 2019 in de categorie jong talent.

B.J. Max Prijs
In 1983 deed de heer B.J. Max een schenking, ondergebracht in een stichting, waardoor de mogelijkheid ontstond jaarlijks tijdens een bijeenkomst van TVVL de B.J. Max Prijs uit te reiken. Deze prijs is een aanmoediging en blijk van waardering voor vakgenoten die kans zien het resultaat van studie en onderzoek op een voor alle geïnteresseerden toegankelijke wijze te publiceren. De heer Max was TVVL’s eerste voorzitter en eerste erelid. Mede door zijn grote inspanning werd in 1959 TVVL opgericht. Hij benadrukte sterk dat wetenschappelijke studie en onderzoek in het vakgebied veel aandacht en inspanning verdienen. In zijn testament heeft de heer Max, de B.J. Max Stichting wederom als legataris vermeld. Hierdoor blijft het mogelijk jaarlijks de prijs van € 4500 te blijven toekennen, met een persoonlijk vrij te besteden bedrag en een gedeelte voor verder onderzoek in het vakgebied.

« Terug

Reacties op 'Winnaars B.J. Max Prijs 2019 bekend'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.