TVVL trots op Utrechtse Studenten

Zoals al eerder te lezen in TVVL Magazine (december 2016*) doen studenten van de Hogeschool Utrecht dit jaar mee aan de Solar Decathlon 2017. Zij bouwen in de Amerikaanse stad Denver een zeer duurzame woning. Het huis haalt zijn energie volledig uit de zon en de gebruikte materialen zijn voor een groot deel opnieuw te gebruiken. TVVL is trots bij te mogen dragen aan het project. Leden van het team kregen het TVVL-lidmaatschap en hebben daarmee toegang tot de online kennisbank en het TVVL-netwerk.

Op woensdag 5 juli lieten de studenten tijdens het sponsorevent op de Eneco Energy Campus in Utrecht alle partners alvast een kijkje nemen in het project.

De finaleplaats van de Utrechtenaren is bijzonder, want aan de editie van 2017 doen vrijwel alleen Amerikaanse teams mee. Daarbuiten wisten alleen een team uit Zwitserland én dus het Nederlandse team uit Utrecht tot de finale door te dringen.

Selficient

De studenten hebben hun concept, dat ze Selficient hebben genoemd, inmiddels tot in detail uitgewerkt. Het team bestaat uit studenten bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische bedrijfskunde en bouwtechniek.

Bouwsteen voor de toekomst

Het team heeft een modulair te bouwen huis ontworpen, dat is gebaseerd op wanddelen van 1,20 m bij 1,20 m groot. ‘We willen de bouwsteen voor de toekomst ontwikkelen; echt impact hebben op de bouwwereld’, vertelt Peeters Weem. Elke wanddeel (zie afbeelding) is opgebouwd uit een aantal lagen: een buitenlaag, een waterdichte laag, isolatie, een constructief element, en een binnenlaag. Daarin geïntegreerd zitten buizen en kabelgoten voor water en elektriciteit. Wanddelen kunnen naar wens een raam bevatten.

 ‘Door de modulariteit van ons systeem kunnen afnemers zelf bepalen hoe groot hun huis wordt’, legt Peeters Weem uit. Doordat er veel identieke delen worden gefabriceerd, kan de prijs laag blijven. In het wedstrijdhuis wordt een constructie opgebouwd met deze wandplaten en daaraan vast komt een kas te staan. Bovenop de kas liggen de zonnepanelen − richting het zuiden – die alle elektriciteit voor het huisje opwekken. De kas zorgt er voor dat de bewoner in de winter “buiten” kan zitten. Ook gaan de studenten een systeem inbouwen dat in de winter de relatief warme lucht uit de kas wint om het huisje mee te verwarmen, zodat daarvoor minder elektriciteit nodig is. De gebruikte materialen zijn voor een flink deel opnieuw te gebruiken.

In Denver wordt Selficient, van 5 tot 15 oktober 2017, op 10 aspecten beoordeeld, zoals ontwerp, marktpotentie, innovativiteit en energieverbruik. Voor dat laatste wordt een real life test uitgevoerd, waarbij alle functies van de woning worden getest, zoals stroomverbruik, waterverbruik, douchen, enzovoorts. De deelnemers die na zo een standaardcyclus de minste stroom hebben verbruikt, krijgt op dat onderdeel de meeste punten. 

De Solar Decathlon wordt elke 2 jaar georganiseerd door het US Department of Energy. De opdracht is een aantrekkelijk huis te ontwerpen en te bouwen dat zuinig is, volledig op zonne-energie draait en zo duurzaam mogelijk is. Het achterliggende doel van de organisatie is om studenten en de rest van de wereld te laten zien wat de voordelen zijn van duurzame energie en om te demonstreren dat comfort en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan met een leuk design. Bij de Europese editie van de Solar Declathon van 2014 in Versailles had de TU Delft met de Prête-à-Loger een inzending en won daarmee de 3e prijs. De Prête-à-Loger staat momenteel op het terrein van de Green Village van de universiteit.

Download hier het eerder in TVVL Magazine gepubliceerde artikel over Selficient

« Terug

Reacties op 'TVVL trots op Utrechtse Studenten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.