Meer duidelijkheid in veiligheid van elektrische installaties

Icoon-Elektrotechniek - small.png

Zowel de vakwereld als de consument moet beter worden voorgelicht over het veilig uitbreiden en gebruiken van elektrische installaties. Dat is de uitkomst van een overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken dat op initiatief van KIEN en TVVL is gehouden. Deze voorlichting is nodig, want er ontstaan door het gebruik van oude normen onveilige situaties.

Voor de consument en de E-professional wordt een brochure ontwikkeld hoe een elektrische-installatie technisch veilig te installeren met nieuwe technologieën. KIEN en TVVL krijgen veel vragen van installateurs, adviseurs en gebouwbeheerders, sinds het aantal regels in 2012 verminderde. Ook consumenten blijken er vaak helemaal niet bewust van hoe ze een installatie veilig moeten gebruiken.

Sinds het Bouwbesluit 2012 kunnen elektrische installaties in bestaande bouw worden uitgebreid of gewijzigd bij het niveau dat werd aangehouden bij het aanleggen van de installatie. Installateurs mogen daarbij teruggrijpen tot de NEN 1010 uit 1962. Dat leidde tot veel vragen uit de branche. “Aardlekschakelaars en geaarde stopcontacten, bijvoorbeeld, waren in 1962 niet vanzelfsprekend”, zegt Epko Horstman van TVVL, “Die zijn pas verplicht sinds 1985. In gebouwen van voor 1985 zijn installateurs dus vandaag de dag in principe niet verplicht om deze basale veiligheidsmiddelen te gebruiken.”

Dat dit geen theoretisch gevaar is, bleek wel in januari 2013 toen een 20-jarige vrouw geëlektrocuteerd werd, toen ze onder de douche stond. De rechter concludeerde, dat als maar één van de basale beschermingsmaatregelen (badkameraarde, veiligheidsaarde, aardlekschakelaar) goed had gewerkt, de vrouw niet was overleden. Ook het toenemend gebruik van medische apparatuur, bijvoorbeeld nierdialyse, blijkt in de praktijk tegen onveilige situaties aan te lopen.

Installaties worden niet meer gebruikt voor het doel waarvoor ze destijds zijn ontworpen. NEN 1010-expert Jan van der Meer, KIEN en TVVL hebben zich de afgelopen jaren hard gemaakt de overheid te betrekken bij de advisering van de vakwereld en de consument. Vooral de vakwereld maar ook het publiek moet bewuster omgaan en kennis hebben van de regelgeving. De brochures moeten in de loop van 2017 gereed zijn.

« Terug

Reacties op 'Meer duidelijkheid in veiligheid van elektrische installaties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.