Jeremy Rifkin

Jeremy Rifkin

Jeremy Rifkin is een Amerikaanse econoom, schrijver en adviseur van zeer vooraanstaande leiders en organisaties. Een echte expert op het gebied van wetenschappelijke en technische veranderingen in onze economie, werkgelegenheid, maatschappij en milieu.

Met zijn besteller 'De 3e industriële Revolutie' trok Rifkin wereld wijd de aandacht. Als schrijver van meer dan 20 boeken wordt Rifkin omarmd en onderschreven door talloze wereldleiders. Met 'De 3e industriele Revolutie' laat Rifkin zien hoe internettechnologie en groene energie een antwoord kunnen bieden in onze zoektocht naar een nieuw duurzaam economisch model. 

Hij schetst het beeld van miljoenen mensen die in huizen, kantoren en fabrieken hun eigen zonne-, wind- en geothermische energie produceren en die energie met elkaar delen via een ‘energie-internet’ – zoals we nu via internet informatie creëren en met elkaar delen. In zijn boek "Naar een transformatie van economie en samenleving" gaat hij in op de huidige economische en maatschappelijke transitiefase. 

Op 4 november sprak Jeremy Rifkin op het TVVL Beyond Smart Cities event. Maarten van Schinkel, NRC interviewde Rifkin naar aanleidign van het TVVL Beyond Smart Cities event en schreef een artikel over de toekomst van steden.

De 3e Industriële Revolutie

Samenvatting: De economie van de 20e eeuw, mogelijk gemaakt door olie en andere fossiele brandstoffen, lijkt in een eindfase gekomen. Met wellicht een nieuwe wereldwijde crisis in het vooruitzicht zijn we wanhopig op zoek naar een duurzaam economisch model. Rifkin laat zien hoe internettechnologie en groene energie voor een derde industriële revolutie kunnen zorgen.
De auteur schetst het beeld van honderden miljoenen mensen die in huizen, kantoren en fabrieken hun eigen zonne-, wind- en geothermische energie produceren en die energie met elkaar delen via een 'energie-internet' - zoals we nu via internet informatie creëren en met elkaar delen.

'Zijn creatieve denken is van grote inspiratieve betekenis voor zowel beleidsmakers als gewone burgers.' José Manuel Barroso,voorzitter van de Europese Commissie

'Jeremy Rifkin laat helder zien hoe groene energie en distributie ervan via het internet van grote invloed zal zijn op de samenleving en het milieu.' 

Zero Marginal Cost Society

Samenvatting: The capitalist era is passing. Rising in its wake is a new global collaborative Commons that will transform our way of life. Jeremy Rifkin explains that intense competition is forcing the introduction of ever newer technologies, in turn boosting productivity to the point where the marginal cost of producing additional units is nearly zero.

Interview Jeremy Rifkin over 'The Zero Marginal Cost Society'

CV van Jeremy Rifkin

Een korte biografie:
Jeremy Rifkin is een Amerikaanse econoom en schrijver. Hij is inmiddels 71 jaar en heeft zich zijn hele leven bezig gehouden met de invloed van wetenschappelijke en technische veranderingen op onze economie, werkgelegenheid, maatschappij en milieu. Rifkin heeft zijn studie economie voltooid op de Wharton School of the University of Pennsylvania (USA) in 1967 en bezit daarnaast nog een titel Internationale Betrekkingen die hij behaalde aan de Fletcher School of La wand Diplomacy aan de universiteit van Tuft (USA). Zijn behaalde universitaire graden, in combinatie met zijn jarenlange expertise maken Jeremy Rifkin tot een absolute topautoriteit binnen zijn vakgebied.

Adviseur
De expertise van Rifkin wordt veelvuldig gebruikt door zeer vooraanstaande leiders en organisaties. Zo is hij de afgelopen 10 jaar adviseur geweest voor de Europese Unie. Hij adviseerde o.a. president Sarkozy, bondskanselier Merkel en minister-president Zapatero toen zij het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedden.
Momenteel is Rifkin adviseur van de Europese Commissie, het Europees Parlement en verschillende staatshoofden uit Europa en Azië. Daarnaast is hij de architect van het plan van aanpak dat de Europese Unie gebruikt om de drievoudige uitdaging van de wereldwijde economische crisis, de veiligheid van energie en klimaatverandering het hoofd te bieden.

Schrijver
Rifkin is de schrijver van meer dan 20 bestsellers op het gebied van de invloed van wetenschappelijke en technologische invloed op onze economie, werkgelegenheid, maatschappij en milieu. Zijn in 2011 geschreven boek ‘The Third Industrial Revolution’ werd een New York Times bestseller en trok wereldwijd de aandacht. De visie op een duurzame economie die hij in dit boek uiteenzet, is inmiddels door talloze wereldleiders omarmd en onderschreven. In 2014 publiceerde hij zijn meest recente boek, getiteld: ‘The Zero Marginal Cost Society.’
De boeken van Rifkin zijn vertaald in meer dan 35 talen en worden wereldwijd toegepast in honderden universiteiten, bestuursorganen en bedrijven.
De columns die Jeremy Rifkin elke maand schrijft zijn verschenen in talloze toonaangevende kranten en magazines, waaronder de Los Angeles Times (USA), The Guardian (UK), De Volkskrant (NL) en Al-Ittihad (UAE).

Spreker
Ook als spreker is Rifkin een graag geziene gast. Hij geeft regelmatig lezingen voor overheden, maar deelt zijn kennis ook graag met het bedrijfsleven, vakbonden en publieke instanties. In de afgelopen 40 jaar heeft hij op maar liefst 300 universiteiten gastcolleges gegeven. Daarnaast heeft hij lezingen gegeven op honderden bedrijven over de hele wereld.