Kabels kies je zo

Scroll down

Kabels kies je zo - basisworkshop

Waarom de workshop Kabels kies je zo - basis?

Sinds 1 juli 2020 zijn de Europese brand- en rookklassen opgenomen in het Bouwbesluit. Dit betekent dat het brandgedrag van elektrische leidingen voor installaties die noodzakelijk zijn om te voldoen aan het Bouwbesluit hiermee in overeenstemming moet zijn.

Omdat toepassing van de brand- en rookklasse voor elektrische leidingen volgens het Bouwbesluit en normen leiden tot verschillende oplossingen waarmee niet altijd aan de wettelijke eisen wordt voldaan heeft TVVL 2 nieuwe workshops ontwikkeld: De workshop Kabels kies je zo voor uitvoerende professionals (basis) en ontwerpers (experts).

Voor wie?

De TVVL basisworkshop is bedoeld voor de leverancier, inkoper, werkvoorbereider, installatiemonteur en ieder ander die betrokken is bij de keuze en montage van elektrische leidingen met betrekking tot het brandgedrag. 

Leerdoel/resultaat

Na het volgen van de workshop ben je in staat om zelfstandig met behulp van de TVVL selectiekaart en de inhoud uit het cursusboek, voor gebouwgebonden elektrische installaties, kabels met de juiste brand- en rookklassen volgens het Bouwbesluit te kiezen, te adviseren en toe te passen.

Inhoud workshop

Wettelijke eisen uit de Woningwet en het Bouwbesluit en eisen uit NEN 1010 met betrekking tot het brandgedrag van elektrische leidingen

  • Historie, keuze en toepassing leidingtypen
  • Functionele- en prestatie-eisen volgens het Bouwbesluit
  • Beperking van het ontwikkelen van brand en rook volgens het Bouwbesluit 2012
  • Voorbeelden van installaties volgens het Bouwbesluit 2012
  • Kabels grenzend aan de binnen- en buitenlucht
  • Vrijstelling van vereiste brand- en rookklasse volgens het Bouwbesluit 2012
  • Aanduiding van brand- en additionele klassen
  • Keuze van het leidingtype met behulp van selectiekaart 2020

Lees het artikel "TVVL schept duidelijkheid over brand- en rookklassen van kabels" voor meer achtergrondinformatie.

Bekijk de expertworkshop