Ontdek de cruciale stappen in het ontwerpproces

POKI
Scroll down

Projectmatig Ontwerpen van Klimaatinstallaties

Deze cursus richt zich op het opstellen van een Programma van Eisen (PvE) en het maken van een voorontwerp voor klimaatinstallaties. In deze projectfase worden activiteiten vaak uitgevoerd op basis van summiere informatie, terwijl de realisatie en prestaties van de installatie hiervan afhangen. Wat zijn de cruciale stappen in dit proces? Welke vragen moet de ontwerper de opdrachtgever stellen? Welke factoren beïnvloeden de keuze voor het ontwerp? Het maken van de juiste af- en overwegingen en het inzicht dat de ontwerper in het proces heeft, tellen in deze cursus zwaarder dan de rekenvaardigheden.

Leerdoel / resultaat

Het vergroten van de vaardigheden bij het nemen van de juiste beslissingen bij het stapsgewijze proces van vraagstelling naar passend ontwerp voor klimaatinstallaties. Na afloop kunt u:

  • bij het opstellen van het Programma van Eisen en het Voorontwerp de juiste vragen stellen aan de opdrachtgever;
  • de verkregen projectinformatie in relatie tot het voorontwerp interpreteren;
  • de beïnvloedingsfactoren ten aanzien van het ontwerp benoemen.

Doelgroep

Iedereen die zich beroepsmatig bezig houdt met het ontwerpen van klimaatinstallaties in gebouwen en werkzaam is bij een adviesbureau, installateur of grote opdrachtgever. Ook geschikt voor oud-cursisten van de TVVL-cursus Luchtbehandelingstechniek of gelijkwaardig werk- en denkniveau.

Vooropleiding

Een succesvol afgeronde hbo-opleiding of hbo werk- en denkniveau en voldoende praktijkervaring in het vakgebied.

Inhoud

De verschillende fasen van het ontwerpproces worden uitvoerig behandeld. In groepsverband werkt u cases uit over de cruciale processtappen en vervolgens presenteert u deze. Via een rollenspel traint u om doelmatig te communiceren met de ‘opdrachtgever’ en andere partners in het ontwerp- en uitvoeringsproces.

Uitgereikt cursusmateriaal

  • Diverse syllabi, digitaal via de leeromgeving;
  • ISSO publicatie 36: Vraagspecificatie.

Docenten

De lessen worden verzorgd door docenten die zijn geselecteerd op hun praktijkervaring en hun didactische vaardigheden. Zij zijn in staat naast behandeling van de lesstof in de bijbehorende literatuur, de stof aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden toe te lichten.

Terug naar cursusoverzicht

Testimonials

Cursisten vertellen:

“Inzicht gekregen in het proces van eerste sheet tot voorlopig ontwerp.

Cursisten vertellen:

“Stap voor stap een beeld gekregen van hoe de installateur een project door moet lopen en geleerd hoe te handelen in de voorbereiding tot het maken van een offerte.”