Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

Scroll down

Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

Waarom de cursus Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-Installaties

Veel HVAC-installaties in gebouwen presteren onvoldoende op het gebied van comfort en/of energiegebruik. Tegelijkertijd leveren slimme sensoren en meet- en regeltechniek in de gebouwen veel data op. In deze data schuilt veel informatie over het presteren van het gebouw en de installatie, zowel op systeem- als op componentniveau. 

Leerdoel/resultaat

In deze cursus leer je meetdata uit gebouwen te gebruiken om inzicht te krijgen in de prestaties van het klimaatsysteem en gebouw. Je leert de juiste data variabelen te kiezen, hoe je deze data kunt gebruiken voor het formuleren van prestatiebewakende algoritmes en het visualiseren van gedrag en prestaties van HVAC-installaties via rapportages en dashboards. Tijdens de lessen wordt uitgebreid gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden, zo wordt het TVVL kantoor ingezet als living lab.

Na afloop kun je:

  • KPI’s (Key Performance Indicators) bepalen voor prestatiemonitoring;
  • Eisen opstellen voor het vastleggen van de KPI’s;
  • Concept analyses opstellen en uitwerken tot een algoritme;
  • Prestaties t.a.v. functioneren, energieverbruik en comfort inzichtelijk maken via rapportages & dashboard.

Voor wie?

Professionals werkzaam bij een adviesbureau, installatiebedrijf, regelfirma of gebouweigenaar met kennis van HVAC-installaties, meet- en regeltechniek en een affiniteit met programmeren.


Vooropleiding

Een succesvol afgeronde hbo-opleiding of een mbo-opleiding met enkele jaren relevante werkervaring.


Cursusinhoud

Module 1: Energieprestaties en databronnen
Module 2: Comfortprestaties en data-analyse
Module 3: Warmte-/koude opwekking en data bewerken
Module 4: Luchtbehandeling en prestatiebewaking
Module 5: Smart Building en dashboarding

Leren werken met data

Voor prestatiemonitoring kunnen verschillende (software) programma’s worden gebruikt. Binnen de cursus leer je data te analyseren met een combinatie van tools (Excel, Power BI, SQL en Python). Middels praktische opdrachten zal je stap voor stap handigheden ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Uitgereikt cursusmateriaal

Syllabi via de leeromgeving.

Docenten

De lessen worden verzorgd door docenten die zijn geselecteerd op hun praktijkervaring en hun didactische vaardigheden. Zij zijn in staat naast behandeling van de lesstof in de bijbehorende literatuur, de stof aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden toe te lichten.