Energiecoördinator

Scroll down

Energiecoördinator

Waarom de cursus Energiecoördinator

Aandacht voor energiebeheer is niet alleen nodig uit zorg voor het klimaat, het bespaart ook veel geld. Om een energieadvies op maat voor je organisatie (utiliteit en industrie) uit te kunnen brengen is deskundigheid nodig. Het bezit van eigen kennis eventueel aangevuld met de kennis van een (tijdelijke) adviseur is onmisbaar. Vaak zijn met het toepassen van eenvoudige maatregelen al forse besparingen op de energienota te realiseren.

In deze cursus leer je alles over het energiebeheer voor de gebouwde omgeving en de industrie. Van het modelleren van energieverbruik tot het inkopen van elektriciteit en gas. Hoe breng je systematisch in kaart waar het energiegebruik binnen de organisatie plaats vindt? Hoe bepaal je wat een acceptabel of juist ongewoon hoog verbruik is? Welke maatregelen kun je toepassen? Hoe bepaal je terugverdientijden? Speciale aandacht is er voor het meten en registeren van energieverbruik; meten is weten. Ook een vaak onderschatte energieverbruiker, verlichting, komt aan bod. Daarnaast wordt uiteraard stilgestaan bij relevante wetgeving en beleid zoals bijvoorbeeld de erkende maatregelen energiebesparing, informatieplicht en energie audit EED en de handhaving ervan.

Leerdoel / resultaat

Na afloop van de cursus ben je (zelfstandig) in staat om energiebeheer in je organisatie uit te voeren en kosten te besparen:

 • opstellen energiebalans;
 • in kaart brengen kansrijke energiebesparende en verduurzamingsmaatregelen;
 • bepaling terugverdientijden;
 • lange termijn plan energietransitie;
 • verduurzaming;
 • het inkopen van elektriciteit en gas.

Voor wie?

De cursus richt zich op professionals die werkzaam zijn bijvoorbeeld als milieucoördinator, hoofd technische dienst, facilitair manager, kwaliteitsmanager, handhaver, vergunningverlener, beleidsmedewerker van overheid of adviseur met energiebeheer in hun takenpakket.

Vooropleiding

Een succesvol afgeronde technische hbo-opleiding of een mbo-opleiding met enkele jaren relevante werkervaring binnen de installatietechniek, facilitaire dienstverlening of energie.

Inhoud

Het programma van de cursus bestaat uit 12 onderwerpen:

 1. Inleiding in energiebeheer
 2. Energie analyses
 3. Diverse installaties en besparingsmogelijkheden
 4. Inkoop van energie, de tarieven en contracten
 5. Verlichting
 6. Diverse installaties, besparingsmogelijkheden, financiering en subsidies
 7. Berekening eigen energiegebruik en prestatie indicatoren
 8. Verduurzaming
 9. Lange termijn energietransitieplannen
 10. Praktijkcase en eigen werkzaamheden
 11. Marketing en verkoop energieproducten en advies
 12. Overheidsbeleid, handhaving en wetgeving

Uitgereikt lesmateriaal

Via de leeromgeving krijgen cursisten overige leermiddelen (hand-outs etc.) aangeboden.

Docenten

De lessen worden verzorgd door docenten die zijn geselecteerd op hun praktijkervaring en hun didactische vaardigheden. Zij zijn in staat naast behandeling van de lesstof in de bijbehorende literatuur, de stof aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden toe te lichten.

Reacties van deelnemers

Lees hier het artikel uit TVVL Magazine 1/2020 waarin je de reacties van deelnemers aan onze energiecursussen kunt lezen.

Lees hier het artikel uit TVVL Magazine 2/2020 waarin je leest hoe gemeentes de energievoorzieningen in hun gebouwen willen verduurzamen: Gemeente verdient energiecoördinator snel terug  

Terug naar cursusoverzicht