Leerlijnen

Leerlijn Duurzaamheid

Bij TVVL bieden wij diverse opleidingen en cursussen aan op het gebied van Duurzaamheid, oftewel over verduurzamingsadvies en de energietransitie met behulp van warmtenetten, warmtepompen en waterstof.

Lees alle informatie

Advies nodig?

We helpen je graag verder. Stuur ons je verzoek.

Toe aan de volgende stap in je carrière?

Ben je werkzaam in de installatietechniek en wil je jezelf ontwikkelen omtrent duurzaamheid? TVVL heeft verschillende duurzaamheidscursussen en opleidingen.

Duurzaamheid is een actueel thema binnen de installatietechniek. Belangrijk om jezelf dus te blijven ontwikkelen. TVVL biedt verschillende cursussen en opleidingen binnen het duurzaamheidsdomein aan. Deze opleidingen kun je naast je baan volgen. Je kunt kiezen uit een van onze erkende post hbo of post mbo opleidingen, maar ook voor één van onze cursussen met een TVVL Certificaat.

In onderstaande keuzehulp zie je alle cursussen en opleidingen binnen de leerlijn Duurzaamheid. Ook zie je welke vooropleiding of kennisniveau je nodig hebt om in te stromen (links) of welke vervolgopleidingen je verder helpen in je loopbaan.

Alle Duurzaamheid cursussen

Veelgestelde vragen over Duurzaamheid

Wat is een duurzame gebouwde omgeving?

In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt die voor verduurzaming van de gebouwde omgeving zorgen. Zo is de afspraak gemaakt dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten. De relevantie voor de inzet van duurzame energie wordt dus steeds belangrijker.

Een duurzaam gebouwde omgeving is een omgeving waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd en die zo wordt ingericht dat deze in de toekomst zo CO2-neutraal en energiezuinig mogelijk is. Duurzame gebouwen zijn toekomstbestendig, waardevast, hebben een lage of geen C02-uistoot, lage energiekosten en een hoog comfort.

Wat voor cursussen en opleidingen Duurzaamheid kun je volgen bij TVVL?

Wil je een opleiding of cursus duurzaamheid volgen? TVVL heeft verschillende soorten duurzaamheidscursussen en opleidingen voor technische professionals in de installatietechniek.

Het domein Duurzaamheid in de Gebouwde Omgeving bestaat uit een tweetal cursussen en een Post-HBO opleiding. De cursus Duurzaam Adviseren Gebouwde Omgeving, de cursus Duurzaam Ontwerpen Gebouwde Omgeving en de post-hbo opleiding Duurzaam Ontwerpen en Advies Gebouwde Omgeving.

Tijdens de post-hbo opleiding Duurzaam Ontwerpen en Advies Gebouwde Omgeving wordt het begrip duurzaamheid breed besproken. Er wordt gekeken naar het gebouw en naar de technische installaties hiervan.

Wil je alleen het onderdeel adviseren of het onderdeel ontwerpen volgen? Dan kun je kiezen voor de cursus Duurzaam Adviseren Gebouwde omgeving of de cursus Duurzaam Ontwerpen Gebouwde omgeving.

Zijn er nog meer duurzaamheid cursussen en opleidingen bij TVVL te volgen?

Ja, naast de Duurzaamheid in de Gebouwde Omgeving cursussen en opleiding hebben wij ook nog een aantal andere cursussen binnen het thema duurzaamheid.

De TVVL cursus Energiecoördinator geeft je inzicht in het energiebeheer van je organisatie. Aandacht voor het energiebeheer is niet alleen goed voor het klimaat, maar het bespaart jouw organisatie ook veel geld. Om een energieadvies op maat te kunnen geven voor je organisatie (industrie en utiliteit) heb je deskundigheid nodig. Tijdens deze cursus leer je alles over het energiebeheer van de gebouwde omgeving en de industrie. Van het inkopen van gas en elektra tot het modelleren van het energieverbruik.

Langzaamaan verdwijnt het aardgas uit Nederlandse woningen en gebouwen. Er is een transitie gaande naar andere vormen van energie binnen de gebouwde omgeving. Zo gaat een deel van de verwarming plaatsvinden via warmtenetten. Deze warmtenetten worden gevoed door restwarmte uit industrie, energiebedrijven, afvalverbranding en warm water uit geothermie. In de TVVL cursus Warmtenetten in 2 dagen gaan we in op alle actualiteiten, wetgeving & beleid, techniek, aanleg en onderhoud en financiering van deze warmtenetten.

We hebben ook een introductiecursus over Waterstof in de Gebouwde omgeving. Deze TVVL cursus leert je kennismaken met de basiseigenschappen en toepassingen van waterstof. Binnen de gebouwde omgeving staat waterstof nog aan het begin van een enorme groei en schaalvergroting. Voor de industrie is waterstof al een gangbare toepassing. De komende jaren zullen steeds meer installatietechnici waterstof gaan tegenkomen in hun dagelijkse werkzaamheden. Het is daarom raadzaam om je te verdiepen in de actualiteiten rondom waterstof. De introductiecursus Waterstof in de gebouwde omgeving helpt je daarmee op weg.

Voor wie zijn de cursussen en opleidingen duurzaamheid bedoeld?

Binnen het domein Duurzaamheid in de Gebouwde omgeving zijn de twee cursussen (Duurzaam Adviseren Gebouwde Omgeving en Duurzaam Ontwerpen Gebouwde Omgeving) en de Post-HBO opleiding Duurzaam Ontwerpen en Advies in Gebouwde Omgeving bedoeld voor ontwerptechnici die met een adviserende rol betrokken zijn bij energietransitie projecten of meer over de inzet van duurzame energie willen weten voor de realisatie van utiliteitsprojecten voor de gebouwde omgeving.

De TVVL cursus Energiecoördinator is bedoeld voor professionals die binnen een organisatie bijvoorbeeld werkzaam zijn als milieucoördinator, hoofd technische dienst, facilitair manager, kwaliteitsmanager, handhaver, vergunningverlener, beleidsmedewerker van overheid of adviseur met energiebeheer in hun takenpakket.

De cursus Warmtenetten in 2 dagen is bestemd voor medewerkers van ingenieursbureaus, energiebedrijven, gemeenten, provincies en andere overheidsinstanties, warmtenetwerken, projectontwikkelaars en woningbouwcoöperaties.

Doordat steeds meer professionals binnen de installatie te maken zullen krijgen met waterstof is de introductiecursus Waterstof in de Gebouwde omgeving bedoeld voor alle geinteresseerden en pioniers binnen de installatietechniek die meer willen weten over waterstof. Zodat zij hun klanten kunnen adviseren of die hier (in de toekomst) mee aan de slag willen. Zowel voor installatietechnici, van adviseurs en ontwerpers tot aan installateurs.