Waterstof

Waterstof, de sleutel voor de energietransitie

Titel Waterstof, de sleutel voor de energietransitie
Auteur Prof. Dr. Ad van Wijk en Ir. Chris Hellinga
Soort boek Technisch rapport
ISBN-nummer -
Jaar 2018
Prijs Gratis download

Omschrijving

Waterstof nr. 1 in het periodiek systeem van de elementen is het kleinste en het meest voorkomende element op aarde. Het moment is gekomen om dit grootschalig duurzaam in te zetten. Het is niet nieuw: Jules Verne (1828-1905) schreef in “the Mysterious Island” in 1874; "Ja, mijn vrienden, ik ben er van overtuigd dat water op een dag als brandstof zal worden gebruikt, en dat waterstof (...) een onuitputtelijke bron van warmte en licht zal vormen!".

Ook in Nederland hebben wij het eerder meegemaakt. 60% van wat wij als “stadsgas” in de jaren ‘50 en ‘60 hebben leren kennen was waterstof, gemaakt uit steenkool. Maar het is terug met disruptieve kracht voor de fossiele energie systemen. Door de enorme prijsdaling van zon-, en wind energie verslaat groen gas (waterstof) onze bestaande fossiele energie systemen. Je kunt het opslaan, omzetten naar verschillende vormen van energie en gemakkelijk over lange afstanden transporteren. Je hebt dus veel minder “overcapaciteit” in je systeem nodig. Bijkomend voordeel is dat wij met relatief geringe kosten ons aardgasnet en toestellen geschikt kunnen maken voor waterstof.Deze oplossing is vele malen effectiever dan de “all electric” oplossingen waarbij we zwaar zouden moeten investeren in onnodige netverzwaringen en back-up capaciteit. We kunnen ons geld beter gebruiken voor het ombouwen van ons aardgasnet naar een waterstofnet. In de tussentijd kan decentraal opgewekte duurzame elektriciteit, al dan niet ondersteund met een parkeergarage met elektrische auto's, gekoppeld aan een gelijkstroomnet eveneens een bijdrage van de duurzame energietransitie. Hierna kunnen brandstofcel gedreven elektrische auto’s hier naadloos op worden aangesloten.

Het Groningen besluit is al zo duur, maar duurzame energie hoeft niet duur te zijn. Zeker als we alle kosten bij een energie systeem optellen zoals uitstoot, vervuiling, sloop en geopolitieke kosten. Prof. Ad van Wijk (TU Delft, Hoogleraar Future Energy Systems) en zijn collega ir. Chris Hellinga (TU Delft, Sustainability Program Manager) hebben met deze publicatie een zeer waardevolle bijdrage geleverd aan de energie transitie. Als TVVL, vereniging voor Mens, Techniek en Maatschappij, zijn wij vereerd dat wij deze publicatie mogen uitgeven.

Inhoudsopgave

Klik hier voor de inhoudsopgave.

Download gratis het rapport Waterstof, de sleutel voor de energietransitie

Contactgegevens
Voorwaarden