Over YOUNG TVVL Masterclass Backcasting

YOUNG TVVL Masterclass Backcasting

header YOUNG TVVL#5.jpg

Masterclass Van Trendverkennen naar Backcasting

Herken je dat je na een inspirerend event enthousiast bent geworden en dingen anders aan wil pakken? Maar dat je op kantoor toch gewoon weer overgaat op de orde van de dag door drukte of omdat je niet weet waar je moet beginnen? De uitdagingen waar we als branche voor staat zijn groot. De urgentie om over te gaan tot actie is daarom groot.

Tijdens de YOUNG TVVL Ontbijtsessie op 9 november kwamen Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman van Fountainheads ons wakker schudden met hun presentatie '(N)OOIT NORMAAL?". We sloten deze sessie af met een heel gaaf aanbod.

In een exclusieve 4-delige masterclass Van Trendverkennen naar Backcasting zetten we inspiratie en goede voornemens om in de eerste stappen van consistent en effectief veranderd gedrag. Er is ruimte voor 9 gedreven jong professionals om deze masterclass te volgen. TVVL vindt investeren in jong professionals belangrijk. Daarom wordt deze masterclass kosteloos aangeboden.

Wil jij daarbij zitten? Meld je dan aan via Marieke Rouvoet. 

Inhoud van de masterclass

Module 1: De geschiedenis van de toekomst
Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd hem te herhalen. Je kunt dus maar beter leren van de fouten van anderen, want je hebt niet voldoende tijd ze allemaal zelf te maken.

Hoe zou het zijn als je drie herkansingen krijgt in je leven? Naar welke tijd zou je in je tijdmachine terug de geschiedenis in willen om het heden een andere wending te geven? Terug de geschiedenis in is voor een toekomstverkenner het vertrekpunt om de toekomst te beïnvloeden. Wat kun je met de kennis van nu leren van de fouten uit het verleden én nog belangrijker; wat leer je van het succes van anderen? In deze Inspirerende Dialoog sessie kijken we naar de geschiedenis van de toekomst en laten we ons inspireren door mensen die de toekomst naar ‘hun hand hebben gezet’.

Module 2: De gereedschapskist van een Trendverkenner
De toekomst voorspellen is onmogelijk. De beste manier om haar te kunnen beïnvloeden is om haar zelf te creëren. Een kristallen bol, tarotkaarten, handlijnen. Je kunt er uren naar kijken maar om de toekomst te kunnen voorspellen zullen deze instrumenten niet helpen. Welke methodieken zijn beschikbaar en wél waardevol om trends en ontwikkelingen in het heden te spotten. Welke past bij jouw manier van werken? En welke belemmeringen van ons bedrieglijke brein zitten ons bij het gebruik van het nieuwe gereedschap in de weg? Hoe reframen we dat?

In deze module vullen we de gereedschapskist met voor jou relevante en werkbare toekomstverkennende methoden die je kunnen helpen bij het inspelen op de wereld van morgen.

Module 3: Succesvolle innovatiemodellen en 16 valkuilen
We putten in deze sessie onder meer uit de theorie van Clayton Christensen (schrijver van het boek ‘The Innovators Dilemma’). Peter Diamandis (oprichter van de Singularity University en schrijver van het boek ‘Abundance’; Diamandis heeft een theorie over de 6 d’s. Als iets digitaal wordt dan wordt het disruptive en dan zal het markten ‘demonitizen’, ontwaarden), de succesformules van bijvoorbeeld Elon Musk. De innovatieprincipes van Google, Het uitgangspunt Material Matters van Thomas Rau en andere succesvolle toekomstveranderaars. Met deze theorieën en modellen krijg je handvatten om je eigen toekomst te beïnvloeden. Een belangrijk deel van deze derde Inspirerende Dialoog sessie is ingeruimd voor de theorie en achtergrond van het spektakelstuk: Het Fountainheads Backcasting model.

Module 4: Welkom in 2032
Forecasting doet bijna elk bedrijf. Meestal in het najaar moet je de doelstellingen en het budget voor het jaar daarop inschatten. Je kijkt naar de cijfers van de voorgaande jaren, je doet daar een plus op en rammelt wat aan je excelsheet en voila.

Forecasten is een ‘speeltje uit het verleden en die werken niet meer voor de toekomst’. Bij Backcasting begin je met een stip op de horizon te zetten, een lonkend perspectief, een ‘nieuw’ normaal. Een perspectief waar je zelf blij van wordt. Je hebt bereikt wat je wilde bereiken? Het is 2032. Je hebt de toekomst naar je hand gezet. Hoe zou het er dan uitzien? Welke hobbels en obstakels heb je genomen om hier te komen waar je nu bent. Welke trends hebben doorgezet en hoe heb je daar op ingespeeld en gebruik van gemaakt.

Met Backcasten verbind je jezelf met de toekomst en vanuit deze toekomst ga je ‘Terug redeneren’ of ‘Achteruit werken’. Dat is niet makkelijk maar wel heel uitdagend en leerzaam.

Icoon-Young.png

Deelnemersprijs

Aanmelden
Deelname gaat via selectie op basis van een motivatiebrief.

Meer informatie
Marieke Rouvoet, T 088 4010614

Voorwaarden congressen en bijeenkomsten | Privacy Policy

Deel met anderen