Programma van Vakbeurs Energie

Vakbeurs Energie

Programma van Lezingenen en ontbijtsessies TVVL tijdens Vakbeurs Energie

Dag 1, dinsdag 11 oktober
13:00 - 13:30 Energiebesparing en verdienmodellen aanpassingen CV installaties | hoofdpodium Energie Door Samuel de Vries
13:30 - 14:00 Klimaatinstallatiecheck.nl – Snel inzicht in de prestaties van jouw klimaatinstallaties | hoofdpodium Energie Door Roelant van Putten
Dag 2, woensdag 12 oktober
8:00 - 10:00 Ontbijtsessie: het binnenklimaatlabel verplicht in 2030 | DEZE ONTBIJTSESSIE KOMT TE VERVALLEN
13:00 - 14:00 Waterstof voor verwarming bestaande gebouwde omgeving? | hoofdpodium Energie Door Albert van der Molen
Dag 3, donderdag 13 oktober
8:00 - 10:00 Ontbijtsessie: op twee benen sneller naar Parijs: het EnergieKompas | Bosch zaal Door Martin Mooij, Marco Witschge, Bert Elkhuizen, Philip Blaauw
13:00 - 14:00 Het verduurzamingsinstrument voor gebouwen: Energiekompas | hoofdpodium Energie Door Martin Mooij, Bert Elkhuizen, John Lens
 1. Van 13:00 tot 13:30

  Energiebesparing en verdienmodellen aanpassingen CV installaties | hoofdpodium Energie

  Door Samuel de Vries

  Lage temperatuur CV-installaties: comfort, energiebesparing en de transitie naar aardgasvrij

  Inleiding: In het KIEM-CV project onderzoeken wij het effect van het verlagen van de aanvoertemperatuur in bestaande CV installaties op het gasverbruik en het comfort in de woning. In het project zoeken wij naar eenvoudige methoden voor het bepalen van de optimale aanvoertemperatuur voor een woning. 

  Bestaande CV-installaties zijn meestal niet (meer) goed ingeregeld en staan ingesteld op een hoge aanvoertemperatuur (70-80°C). Het inregelen van de installatie en het verlagen van de aanvoer temperatuur ( 55°C) is een laagdrempelige energiebesparende maatregel die nu nog onvoldoende wordt uitgevoerd. Installateurs en consumenten hebben meer inzicht nodig in de potentiële besparing, de optimale aanvoertemperatuur en het risico op comfort klachten voor specifieke woningtypen. Het KIEM-CV project onderzoekt deze vragen aan de hand van twee grootschalige experimentele datasets: WarminUP (120 woningen) en de Verwarmingstest (1200 woningen).

  Spreker: Samuel de Vries, onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam

  3 vragen die tijdens deze sessie worden beantwoord: 

  1. Waarom is het inregelen van de CV-installatie belangrijk?
  2. Hoeveel energie kan er bespaard worden met het verlagen van de aanvoertemperatuur? 
  3. Bij welke woningen leidt dit tot comfortklachten? 

   

 2. Van 13:30 tot 14:00

  Klimaatinstallatiecheck.nl – Snel inzicht in de prestaties van jouw klimaatinstallaties | hoofdpodium Energie

  Door Roelant van Putten

  Klimaatinstallatiecheck.nl Snel inzicht in de prestaties van jouw klimaatinstallatie

  De samenhang tussen de gevel van een gebouw en de klimaatinstallatie is vaak moeilijk te doorgronden. Door de TVVL Expertgroep Klimaattechniek is het initiatief genomen om deze samenhang middels een hulpmiddel inzichtelijk te maken.

  Samen met Binnenklimaat Nederland is dit jaar een traject gestart om een tool te ontwikkelen waarmee eenvoudig kan worden gecontroleerd of er, met een specifieke combinatie van gevelconfiguratie en installatieconcept, aan de beoogde prestaties kan worden voldaan.

  3 vragen die tijdens deze sessie worden beantwoord: 

  1. Wat is de klimaatinstallatiecheck
  2. Hoe is de tool opgebouwd?
  3. In welke situaties kan ik de tool gebruiken?

  Spreker: Roelant van der Putten, ontwerper/Adviseur bij RvdP installatie ontwerp. 

 3. Van 13:00 tot 14:00

  Waterstof voor verwarming bestaande gebouwde omgeving? | hoofdpodium Energie

  Door Albert van der Molen

  Wat is er al gedaan op dit gebied (waterstof bijmengen in aardgasnet) , wat gebeurt nu (omschrijving van pilot-oefenprojecten) en wat is het doel voor de komende jaren (voor Stedin is dat de conversie van aardgas naar waterstof van een heel dorp in 2025, gebruikmakend van het bestaande aardgasnet).

  Een van de facetten is waar moet waterstof naar gaan ruiken, welk luchtje voegen we toe opdat mensen waterstof met de neus kunnen waarnemen . Daar heeft Stedin ideeën over, daar test Stedin mee en indien gewenst kan aan het einde van de presentatie door aanwezigen geroken worden aan het luchtje waar op dit moment de focus op ligt.

  • Hoe verwarmen met waterstof?
  • Wat gebeurt er al?
  • Waarom op bepaalde plekken verstandig?

  Doelgroep: Iedereen die nu aardgas gebruikt voor verwarming en iedereen die daar professioneel mee te maken heeft (ergo: 99% van alle Nederlanders).

  Spreker: Albert van der Molen, Expert Innovatie, Stedin Groep

 4. Van 8:00 tot 10:00

  Ontbijtsessie: op twee benen sneller naar Parijs: het EnergieKompas | Bosch zaal

  Door Martin Mooij, Marco Witschge, Bert Elkhuizen, Philip Blaauw

  Dagvoorzitter: John Lens

   Het EnergieKompas is een nieuw middel dat inzicht biedt in zowel het werkelijke als theoretische energieverbruik van een gebouw, en zo helder aangeeft hoe een gebouw verduurzaamd kan worden. Op 13 oktober vertellen TVVL, DGBC en INNAX je tijdens een je graag meer over dit EnergieKompas tijdens een ontbijtsessie voorafgaand aan de Vakbeurs Energie.

  Het EnergieKompas combineert op een slimme manier het energielabel en de WEii (werkelijke energie intensiteit indicator), twee krachtige middelen op het gebied van energieverduurzaming. De energiezuinigheid van een gebouw kan je toetsen met het energielabel. Maar dat zegt alleen iets over de theoretische energiebesparing van de isolatie en installaties in het gebouw. De WEii (werkelijke energie intensiteit indicator) toont wat het werkelijke energieverbruik van een gebouw en de gebruiker is. Het EnergieKompas combineert deze methodes in een verduurzamingsinstrument dat voor gebouweigenaren en gebruikers inzichtelijk maakt welke acties zij het beste kunnen nemen. Regelgeving blijft ervoor zorgen dat je continue moet verbeteren. En om aan het Klimaatakkoord te voldoen en de kosten beheersbaar te houden met je energiezuiniger worden. Het EnergieKompas toont de juiste route naar Paris Proof. In een paar stappen weet je waar je staat en waar je naartoe moet.

  Aanmelden https://www.databadge.net/nrgy2022/reg/ene/?opt_id=K301

   Sprekers:

  Met het EnergieKompas de juiste route naar Parijs

  Presentatie Weii – Martin Mooij
  Preview Datastelsel Verduurzaming Utiliteit – Marco Witschge
  Met het EnergieKompas de juiste route naar Parijs – Bert Elkhuizen
  Praktijkcase - gebouw INNAX + vertellen vanuit KP koplopers – Philip Blaauw

  Presentatie Weii – Martin Mooij

  Met de WEii is het mogelijk gebouwen eenvoudig en snel te beoordelen op het werkelijke energiegebruik. Gebouweigenaren en -gebruikers krijgen daardoor direct inzicht in de werkelijke energieprestaties van hun pand in relatie tot gelijkwaardige panden in hun sector, in plaats van een theoretisch inzicht. Daarnaast ontstaat direct een beeld van hoe ver ze verwijderd zijn van de Parijse klimaatdoelstellingen of zelfs een energieneutraal gebouw

  De volgende 3 vragen worden behandeld:

  1 Waarom sturen op het werkelijk energiegebruik?
  2 Wat is de WEii?
  3 Hoe kan ik de WEii gebruiken?

  Martin Mooij is programmamanager en manager Certificering. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het grootschalige Deltaplan Duurzame Renovatie (Paris Proof) en voor het certificeringssysteem BREEAM-NL.


  Preview Datastelsel Verduurzaming Utiliteit – Marco Witschge

  In het Klimaatakkoord is afgesproken dat het een stuk makkelijker moet worden om veilig energie- en gebouwdata ontsluiten voor de verduurzaming. Sindsdien hebben het Rijk en maatschappelijke partners samen hard gewerkt aan een nieuw Datastelsel Verduurzaming Utiliteit. Binnenkort zal dit datastelsel gelanceerd worden. Marco Witschge geeft u alvast een preview en laat diverse spelers uit de markt aan het woord die het datastelsel al hebben mogen testen.

  De volgende 3 vragen worden behandeld:

  1. Waarom is datagedreven verduurzaming zo belangrijk?
  2. Hoe gaat het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit dit een stuk makkelijker maken
  3. Wat vinden marktpartijen ervan?

  Marco Witschge was al mede-onderhandelaar nauw betrokken bij het Klimaatakkoord. Nu is hij actief betrokken bij diverse uitvoeringstrajecten om de overeengekomen afspraken in de praktijk te brengen. Als project-coördinator van het Europese i4Trust consortium is Marco project-coördinator voor het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit. 

  Met het EnergieKompas de juiste route naar Parijs – Bert Elkhuizen

  De energiezuinigheid van een gebouw kan je toetsen met het energielabel. Maar dat zegt alleen iets over de theoretische energiebesparing van de isolatie en installaties in het gebouw. De WEii (werkelijke energie intensiteit indicator) toont wat het werkelijke energieverbruik van een gebouw en de gebruiker is. Een slimme manier om beide methodes te combineren is het EnergieKompas. Een verduurzamingsinstrument dat voor gebouweigenaren en gebruikers inzichtelijk maakt welke acties zij het beste kunnen nemen. Het EnergieKompas toont de weg juiste route naar Paris Proof. In een paar stappen weet je waar je staat en waar je naartoe moet.

  De volgende 3 vragen worden behandeld:

  1. Waar moet ik beginnen met Parijs ambities?
  2. Wat betekent het energielabel daarin?
  3. Waar kan ik nog meer opletten om energie te besparen?

  Bert is gedreven om met partners en klanten het vakgebied verder te ontwikkelen.

  Data gaat een steeds belangrijkere plek in nemen in de verduurzaming van gebouwen. Innax blijft zich om die reden continu door ontwikkelen op datagedreven diensten voor energiezuinige, gezonde werkomgevingen, gebouwen en gebieden.

  Als business development manager richt ik me op het ontwikkelen van genoemde diensten met een duidelijke inzet van slimme algoritmes op dynamische meetdata uit de gebouwde omgeving.


  Praktijkcase - gebouw INNAX + vertellen vanuit KP koplopers – Philip Blaauw

  Verdere informatie volgt

 5. Van 13:00 tot 14:00

  Het verduurzamingsinstrument voor gebouwen: Energiekompas | hoofdpodium Energie

  Door Martin Mooij, Bert Elkhuizen, John Lens

  Dagvoorzitter: John Lens

  Presentatie Weii – Martin Mooij
  Preview Datastelsel Verduurzaming Utiliteit – Marco Witschge
  Met het EnergieKompas de juiste route naar Parijs – Bert Elkhuizen

  Sprekers:

  Met het EnergieKompas de juiste route naar Parijs

  Presentatie Weii – Martin Mooij
  Preview Datastelsel Verduurzaming Utiliteit – Marco Witschge
  Met het EnergieKompas de juiste route naar Parijs – Bert Elkhuizen
  Praktijkcase - gebouw INNAX + vertellen vanuit KP koplopers – Philip Blaauw

  Presentatie Weii – Martin Mooij

  Met de WEii is het mogelijk gebouwen eenvoudig en snel te beoordelen op het werkelijke energiegebruik. Gebouweigenaren en -gebruikers krijgen daardoor direct inzicht in de werkelijke energieprestaties van hun pand in relatie tot gelijkwaardige panden in hun sector, in plaats van een theoretisch inzicht. Daarnaast ontstaat direct een beeld van hoe ver ze verwijderd zijn van de Parijse klimaatdoelstellingen of zelfs een energieneutraal gebouw

  De volgende 3 vragen worden behandeld:

  1 Waarom sturen op het werkelijk energiegebruik?
  2 Wat is de WEii?
  3 Hoe kan ik de WEii gebruiken?

  Martin Mooij is programmamanager en manager Certificering. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het grootschalige Deltaplan Duurzame Renovatie (Paris Proof) en voor het certificeringssysteem BREEAM-NL.


  Preview Datastelsel Verduurzaming Utiliteit – Marco Witschge

  In het Klimaatakkoord is afgesproken dat het een stuk makkelijker moet worden om veilig energie- en gebouwdata ontsluiten voor de verduurzaming. Sindsdien hebben het Rijk en maatschappelijke partners samen hard gewerkt aan een nieuw Datastelsel Verduurzaming Utiliteit. Binnenkort zal dit datastelsel gelanceerd worden. Marco Witschge geeft u alvast een preview en laat diverse spelers uit de markt aan het woord die het datastelsel al hebben mogen testen.

  De volgende 3 vragen worden behandeld:

  1. Waarom is datagedreven verduurzaming zo belangrijk?
  2. Hoe gaat het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit dit een stuk makkelijker maken
  3. Wat vinden marktpartijen ervan?

  Marco Witschge was al mede-onderhandelaar nauw betrokken bij het Klimaatakkoord. Nu is hij actief betrokken bij diverse uitvoeringstrajecten om de overeengekomen afspraken in de praktijk te brengen. Als project-coördinator van het Europese i4Trust consortium is Marco project-coördinator voor het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit. 

  Met het EnergieKompas de juiste route naar Parijs – Bert Elkhuizen

  De energiezuinigheid van een gebouw kan je toetsen met het energielabel. Maar dat zegt alleen iets over de theoretische energiebesparing van de isolatie en installaties in het gebouw. De WEii (werkelijke energie intensiteit indicator) toont wat het werkelijke energieverbruik van een gebouw en de gebruiker is. Een slimme manier om beide methodes te combineren is het EnergieKompas. Een verduurzamingsinstrument dat voor gebouweigenaren en gebruikers inzichtelijk maakt welke acties zij het beste kunnen nemen. Het EnergieKompas toont de weg juiste route naar Paris Proof. In een paar stappen weet je waar je staat en waar je naartoe moet.

  De volgende 3 vragen worden behandeld:

  1. Waar moet ik beginnen met Parijs ambities?
  2. Wat betekent het energielabel daarin?
  3. Waar kan ik nog meer opletten om energie te besparen?

  Bert is gedreven om met partners en klanten het vakgebied verder te ontwikkelen.

  Data gaat een steeds belangrijkere plek in nemen in de verduurzaming van gebouwen. Innax blijft zich om die reden continu door ontwikkelen op datagedreven diensten voor energiezuinige, gezonde werkomgevingen, gebouwen en gebieden.

  Als business development manager richt ik me op het ontwikkelen van genoemde diensten met een duidelijke inzet van slimme algoritmes op dynamische meetdata uit de gebouwde omgeving.

Deelnemersprijs

Ticket Prijs
Niet-leden Gratis
Studenten (op vertoon collegekaart) Gratis
TVVL medewerkers bedrijfsleden Gratis
TVVL persoonlijke leden Gratis

Aanmelden
Dit kan vanaf 16 augustus via de website van de Vakbeurs Energie 
Bestel hier je ticket!

Meer informatie
Nancy Cohen, T 088 4010615
e-mail

Deel met anderen