Over TVVL lezing Energiebesparen met Adiabatische Koeling

TVVL lezing Energiebesparen met Adiabatische Koeling

TVVL regio Oost Nederland en Noord Nederland organiseren de TVVL lezing Energiebesparen met Adiabatische Koeling op dinsdag 10 september van 15.00 tot 15.45 uur tijdens de Installatie en Elektro Vakbeurs in Hardenberg. Aansluitend aan deze lezing organiseren de regio's de TVVL lezing Het Belang van een Goede BIM Opleiding. Kom jij ook naar één of beide lezingen? Aanmelden voor de lezing(en) is niet nodig, maar vergeet jouw (gratis) toegangskaart voor de beurs niet aan te vragen!

TVVL lezing Energiebesparen met Adiabatische Koeling

Adiabatische koeling is een vrij recente, applicatie gedreven, toepassing vanuit de behoefte om energie te besparen. Het gebruik van water in plaats van elektrische energie is een groene oplossing. De technieken die we hiervoor kunnen gebruiken zijn directe adiabatische koeling (DAK) en indirecte adiabatische koeling (IAK). Deze kunnen eventueel gecombineerd worden met vrije koeling (VK). Water verdampt zodra het in contact komt met lucht. Warmte wordt hierbij ontrokken aan de lucht en de lucht wordt bevochtigd. Waterverdamping staat ook wel bekend als adiabatische koeling en bevochtiging.

Energiebesparende toepassingen

Bert Leffers is werkzaam als Senior Sales Engineer bij Stulz Groep B.V. Hij vertelt waarom adiabatische bevochtigers in toenemende mate gebruikt worden voor energiebesparende toepassingen. Directe of Indirecte adiabatischekoeling in luchtbehandelingsunits of, als alternatief, rechtstreeks in ruimtes, kan een hele waardevolle bijdrage leveren voor een BENG.

100 l / u verdampt water absorbeert ongeveer 69 kW warmte uit de lucht, terwijl het ca. 0,5 kW aan stroom verbruikt! Bij IAK door een warmtewisselaar met een rendement van 80% heeft men dus 55 kW aan voelbaar koelvermogen met een stroomverbruik van 0,5 kW.

Het zeer lage energieverbruik betekent dat adiabatische koelsystemen milieuvriendelijke, energiebesparende oplossingen zijn. Het uitrusten van een luchtbehandelingskast met een DAK- en / of IAK-systeem betekent aanzienlijke besparingen in bedrijfskosten en maakt het mogelijk het koelcircuit en de koelcapaciteit kleiner te maken.

Installatie en Elektro Vakbeurs Hardenberg

De Installatie en Elektro Vakbeurs zorgen in september weer voor een unicum in de Nederlandse installatiebranche. Door deze 2 vakbeurzen naast elkaar te plaatsen kan zowel de e- als w-installateur alles onder één dak vinden. De kernboodschap is 'Installateur van de toekomst’. Tijdens deze vakbeurzen draait het een week lang om de E- en W-installateur. De installateur is fundamenteel voor de inrichting en het in stand houden van installaties in verschillende branches.

De beurzen zijn een ontmoetingsplek waar alle technieken, noviteiten van systemen en gereedschappen en marktontwikkelingen worden gepresenteerd. Je bent vanaf dinsdag 10 september 13.00 uur t/m donderdag 12 september 21.00 uur van harte welkom om een bezoek te brengen aan de Installatie en Elektro Vakbeurs Hardenberg. 

Deelnemersprijs

Kom naar TVVL lezing Energiebesparen met Adiabatische Koeling tijdens de Installatie en Elektro Vakbeurs Hardenberg! 

Vraag je gratis toegangskaart aan voor de Installatie en Elektro Vakbeurs Hardenberg. Aanmelden voor de lezing is niet nodig, alleen de toegangskaart voor de beurs. 

Deel met anderen