Over TVVL Elektrotechniek Symposium

TVVL Elektrotechniek Symposium

Het gebruik van elektriciteit neemt toe, niet alleen in de gebouwde omgeving maar ook in transport en openbaar gebied. Tijdens het Elektrotechniek symposium op donderdag 27 september stort het vakgebied elektrotechniek zich verder op oplossingen voor een duurzame energietransitie. Samen met de TVVL Expertgroep Elektrotechniek nemen we de ontwikkelingen en kansen op het vakgebied door.

PROGRAMMA (14.00 - 17.30 uur)
13.30 uur Ontvangst met koffie en thee
14.00 uur Lezingenprogramma
17.30 uur Borrel & netwerken

Epko Horstman, lid TVVL Expertgroep Elektrotechniek overhandigt het rapport ET22 ‘Gelijkspanning verbindt’ tijdens dit Symposium aan Sven Asijee, directeur OTIB. Na afloop van het programma ontvangen alle deelnemers een exemplaar van dit rapport.

Toekomstverkenning CONNECT2025 zoomt in op elektrotechniek
Het rapport CONNECT2025 geeft zicht op de impact van techniek, als toekomstverkenner van de installatiebranche op weg naar 2025 in Nederland. In deze lezing bespreken wij de impact voor de elektrotechnici. Tijd om nieuwe ontwikkelingen te bespreken en met elkaar uit te wisselen.
Theo Ockhuijsen, Innovatie express en lid van bestuur TVVL

Gelijkspanning als versneller van een duurzame energietransitie
Welke invloed heeft de vooruitgang van de vermogenselektronica op de energietransitie? En als gelijkspanning daardoor een rol krijgt, hoe verhoudt zich dat tot andere scenario’s in het energielandschap? Welke maatschappelijke kosten baten zijn daar bij betrokken? De steeds prominentere aanwezigheid van DC in het netwerk en in de gebouwde omgeving, is een ontwikkeling waarop we ons goed moeten voorbereiden. De TVVL Expertgroep Elektrotechniek deed op nationaal en Europees niveau onderzoek naar de kansen en uitdagingen. Dit is gebundeld in het rapport ET22 ‘Gelijkspanning verbindt’. Na afloop van de presentatie, wordt het rapport officieel overhandigd en teven uitgereikt aan de bezoekers.
Jordi Metten, OTIB en Epko Horstman, Building Services Research Institute en lid TVVL Expertgroep Elektrotechniek 

Gelijkspanning en praktijkervaring met het SPX project
Met het SPX project (Systeemontwerp Power to X), een nieuwe wijk in Nieuwegein, wordt zoveel mogelijk op DC gewerkt, inclusief openbare verlichting en de snel-laders voor auto’s.

In het project worden de nutsfuncties energie, water en mobiliteit emissie-loos geïntegreerd. Hiertoe is in de voorloper, het Power to X project, het mathematisch model PtX ontwikkeld om een dergelijk systeem te kunnen simuleren en te bezien of dit fysisch, technisch en economisch haalbaar is. Dit blijkt zo te zijn. In het SPX project wordt het PtX model verder ontwikkeld en wordt de engineering voor realisatie nader uitgewerkt. 

Het betreft een nieuwe wijk in Nieuwegein met 900-1500 woningen (met PV en eventueel opslag), ondergrondse hoge temperatuuropslag (60+ graden in een aquifer) met een grote warmtepomp (2 MW) en een warmtenet, een 6 - 8 MWp PV systeem (eventueel 6-8 MW aan windmolens), en een 2 MW elektrolyser voor waterstof met een bijbehorend waterstof tankstation. Het bijzondere in dit project is dat dit zoveel als mogelijk op DC gaat werken, inclusief de openbare verlichting en de snel-laders voor auto’s.
Theo Fens, TF Energieadvies, Senior Research Fellow aan de TUD, associate partner bij Deloitte, lid van de commissie MER en kerndocent bij het Energy Delta Institute.

Overspanningsbeveiliging: Voorkomen van schade in de praktijk
Door verduurzaming van energieopwekking en opkomende elektrificatie van gebouwen, neemt het risico van falende apparatuur toe. Door bijvoorbeeld blikseminslag of overspanning uit het net. Hoe selecteer je overspanningsbeveiligingen, waardoor schijnveiligheid wordt voorkomen? En welke oplossingen kunnen worden toegepast om risico’s van falende apparatuur te voorkomen.
Alex de Borst, Bender Benelux en lid TVVL Expertgroep Elektrotechniek

Slimme energie-uitwisseling tussen gebouwen en elektrische auto’s
De laatste spreker gaat in op de lokale energietransitie. De koppeling tussen de opgewekte energie van het gebouw en de energie-uitwisseling (opslag) bij pieken bij elektrische auto’s wordt steeds belangrijker. Waar moet in het ontwerp van het gebouw rekening mee worden gehouden? ElaadNL verteld over hun praktijkervaringen. Samen met de bezoekers gaan we op zoek naar de beste technische aanpak in de toekomst.
Thijs van Wijk, ElaadNL

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Deelnemersprijs

Ticket Prijs
TVVL-leden en medewerkers bedrijfsleden TVVL € 75,00
Gepensioneerde TVVL-leden € 30,00
TVVL-cursist seizoen 2017 - 2018 € 30,00
Studenten (op vertoon van collegekaart) Gratis
Geen lid (van bovenstaande) € 150,00

(Alle vermelde prijzen zijn excl. 21% BTW)

TVVL lid, medewerker van een TVVL-bedrijfslid of heb je al een account?
Log in: Je gegevens zijn ingevuld (gebruik geen inloggegevens van een ander!)

Geen account? 
Maak een account aan om in te loggen en aan te melden.

Bevestiging
Ongeveer één week vooraf ontvang je de bevestiging van je deelname.

Factuur
TVVL verstuurt de factuur één week na de bijeenkomst.

Meer informatie
Tamara van de Wakker, T 088 4010630
e-mail

Voorwaarden congressen en bijeenkomsten | Privacy Policy

Deel met anderen